Wat is CPQ

CPQ = Configure – Price – Quote:

C: Het configureren (= samenstellen) van het uiteindelijke (maatspecifieke) product of dienst.

P: Het koppelen van een prijs aan het product of dienst, waarbij de prijs verandert zodra andere opties worden gekozen. Tevens mogelijkheid tot het koppelen van een unieke code aan het product of dienst (b.v. artikelnummer).

Q: Het snel en foutloos genereren van offertes als onderdeel van een volledig geautomatiseerd productieproces.

Het CPQ-softwaresysteem stelt verkopers in staat om complexe en configureerbare producten aan te bieden, al dan niet webbased (bijvoorbeeld via een webshop). Voorbeelden van configuraties zijn: sieraden die de online klant naar eigen smaak kan samenstellen; meubels waarvan de online bezoeker de afmeting, kleur en stof kan bepalen; technische producten zoals kozijnen, cilinders enzovoorts.

Behalve een real life presentatie van uw product in 2D of 3D koppelt de CPQ-oplossing een prijs aan het product of dienst. Bij elke keuze die de klant maakt (andere kleur, samenstelling, stof, materiaal enz.), verandert gelijktijdig de prijs van het geconfigureerde product.

Daarnaast is CPQ geschikt voor het snel en foutloos genereren van offertes; een verkoper is veel minder tijd kwijt aan het maken van offertes dan voorheen. En last but not least wordt CPQ toegepast bij het (volledig geautomatiseerd) aansturen van het productieproces in de vorm van werktekeningen, stuklijsten en dergelijke.